Här vill jag dela med mig om berättelsen om den samiska eldgudinnan och den samiska stenen. Detta är den magiska berättelsen om hur eldgudinnan Sarahkka kom in i mitt/vårt liv och hur vi fick reda på att det var just hon som visade sig så tydligt i elden den där gången, för flera år sedan nu (vad tiden går fort, känns som nyss…)

Den gången, för flera år sedan, var jag ute på promenad och jag hade nyss läst om naturväsen som visar sig i isen – isfolket. Jag var då tveksam om naturväsen verkligen existerade eller är det bara mytor som berättas i sagor? Därför bad jag där och då och sa lite lågt för mig själv, frustrerad och irriterad att: ”Finns ni så får ni banne mig visa er någon gång!”   

Efter det så dök det upp en kvinnlig varelse tydligt i en bild på elden som jag tagit. Först tänkte jag en ängel, jag som är mycket för änglar och jag vet att jag har dom omkring mig. Men nej, hon såg inte ut som en ängel…en älva kanske eller en fe med sitt trollspö i luften? Jag kom fram till att hon liknade en mäktig, kraftfull vacker fe av något slag.

Åren går…och för ett par år sedan så får jag en samisk sten i gåva av en fin vän, P. Ingen av oss visste varför just jag skulle ha den. P hade varit på loppis och sett denna sten och kände dragningen till den och att hon skulle köpa den till mig. P kunde inte gå därifrån utan att få med sig den hem. Hon tänkte att det kanske hade att göra med det samiska som kommit in i mitt och min mans liv. Dessutom denna dag som hon kom över stenen så var det på vår bröllopsdag. Så fint!

Hon hade fått veta att symbolen möjligen har något med kärlek att göra, det var det enda. Både jag och min kompis blev ju förstås så nyfikna, det här blev ju väldigt intressant och spännande!

Varför skulle just jag ha denna sten?

Vad betyder symbolen?

Så fränt att min vän blir inblandad i det samiska och det andliga som pågår i vårt liv. Såklart så forskade jag i vilken symbol det är och jag fick hjälp på en sida på fb. Vi vet nu att det är symbolen för en av de tre samiska Gudinnorna, en av de tre döttrarna till stammodern (Moder Jord) Mattarhkka. Sarahkka, härdens och eldens väktarinna!! Wow!! Känns så passande!! Jag och mina eldar! Jag forskade vidare förstås om vad denna Gudinna står för…

”Sarahkka är en samisk eldgudinna. En födselgudinna. Hon bor under eldstaden. Både män och kvinnor offrar till Sarahkka. Sarahkka betyder transformation och kärlek. Vi kan kalla på Sarahkkas hjälp när vi är ute i naturen och sitter runt elden, eller när vi har behov till kraft och mod, till att gå igenom en ”ny födelse”, både inne i oss och utanför. Hon känner igen smärtan alla bär på, det är därför att hon själv har gått igenom den samma lidelse. Därför är Sarahkka kärleksfull och alltid närvarande.

Vi kan hälla en skvätt kaffe eller annat drickbart, när vi sitter runt eldstaden direkt på elden. Det kan vi göra för att visa tacksamhet, för att vi får använda elden och för ge något tillbaka, för att använda naturens godhet. Det är på ett sätt en offring och tacksamhet. En gåva. Vi kan offra vår smärta, sorg eller bara dela goda upplevelser med henne. När vi jojkar Sarahkka, så hör hon oss och är alltid närvarande, var än i världen vi drar våra spår. Hon är med oss i själen.”

Min vän sa att lappgumman kanske har visat sig i elden någon gång…ja kanske det tänkte jag och tänkte inte mer på det just då…MEN efter hittat infon. om eldgudinnan slog det mig! Min första eldbild med en så tydlig varelse var ju efter att jag bad att ”nu fick naturväsen banne mig visa sig om dom finns”…då jag inte visste vad jag trodde om dom. Och strax efter uppenbarade sig denna mäktiga lilla varelse i elden och jag fick svar på tal! ”Ja, se här! Vi finns!”

Så fick jag denna sten med symbolen för eldgudinnan och läser om vad hon står för och vad hon gör! Kärlek och transformation! När detta hände så gick jag verkligen igenom en transformation, vilket jag gör än, men jag har kommit långt i min utveckling…och jag älskar kärlek! Jag älskar även att elda och eldceremonier och jag ser mycket i eldar. Framförallt i efterhand i bilderna.

1+1=2…Nu vet jag vem varelsen är på min första eldbild, eldgudinnan i egen hög person! Och jag vet vad hon står för och vad hon vill man ska göra…hon vill att man pratar med henne och/eller ber henne om hjälp om man behöver. Och att man visar tacksamhet genom att hälla en skvätt kaffe över elden.

Efter detta så tillkallar jag henne och pratar och har en trevlig stund med henne rätt ofta och förstås för att visa min tacksamhet häller jag en skvätt kaffe (el. annan dryck över elden).

Så häftigt allt detta är! Sen dess har hon, Sarahkka, visat sig igen på olika sätt. Hon har blivit en del av vårt liv. Så tacksam! Senast nyårsnatten uppenbarade hon sig och pratade med oss.

Jag fortsätter här framöver med nya blogginlägg om eldgudinnan Sarahkka och våra upplevelser med henne. Hoppas ni vill hänga på och läsa om dessa upplevelser!?

Vi hörs snart igen, må och njut vid elden såhär i vintertid och glöm inte att tacka Sarahkka med en skvätt kaffe som gåva!

Väl mött i ljus och kärlek!

/ Katarina Kemi Lindgren

  Healing och Själavård by Kattis – ”Follow your heart and dreams”

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s